BREW-logo

SITE

Het maximaal behouden van de originele uitstraling, sfeer en karakter van het bestaande patrimonium vormden de basis tot het basisconcept voor de herontwikkeling van de voormalige brouwerij tot woonsite. Het uitzuiveren van de bestaande iconische bouwvolumes (lagerkelder, gisterij, directeurswoning en mouterij), aangevuld met een enkele hedendaagse architecturale ingrepen en geconnecteerd via een centrale groenzone welke doorgetrokken wordt tot een heuse collectieve tuin/parkzone.


Extra troef van deze unieke site is de ligging aan de oevers van de Schelde. Wat niet enkel resulteert in bijzonder vergezichten op de omliggende natuurgebieden vanuit diverse lofts, maar evenzeer het vertrekpunt vormt voor kilometers fiets- en wandelgenot doorheen een prachtige natuurlijke omgeving, en dit centraal gelegen tussen Brussel, Antwerpen en Gent.

 

 

BREW in cijfers


  • 2.800m² grote site
  • 5000m² aan totale woonoppervlakte
  • 6 unieke bouwvolumes met elk hun eigen verhaal en geschiedenis
  • 33 woonentiteiten
  • 4 trap- en liftkernen
  • 33 en meer ondergrondse parkeerplaatsen
  • 110 fietsstallingen
  • 600m² binnentuin met collectieve terraszone
  • 500m² en meer aan private terrassen en daktuinen
  • 700m² collectieve parktuin
  • panoramisch dakterras met zwembad op 20m hoogte
  • en zo veel meer: autodelen, wassalon, post- en pakjesautomaat, etc. 
BREW-siteoverzicht-01
BREW-poortgebouw-01
BREW-binnenplein-01
BREW-mouterij-directeurswoning
BREW-siteoverzicht-02
BREW-binnenplein-02
BREW-collectieve_tuin
BREW-gisterij-lagerkelder
BREW-poortgebouw-02

POORTGEBOUW

BREW_isometrietekening-poortgebouw
BREW_inplantingsplan-poortgebouw

Bijna een icoon in het straatbeeld is de originele art deco toegangspoort tot de voormalige brouwerijsite. Het karakter en de uitstraling van de poort, alsook haar functie als toegang tot de site blijven bewaard en worden opgenomen binnen de context van een achterliggend nieuwbouwvolume met ondergrondse parking.

BREW-lagerkelder-directeurswoning
BREW-poortgebouw
BREW-poortgebouw-unitA22
BREW-poortgebouw-interieur

LAGERKELDER

BREW_isometrietek
BREW_inplantingsplan-lagerkelder

De skelettaire betonstructuur uit de jaren 40 is typerend op de site. Heden werd slechts een beperkt deel van de oorspronkelijke bouwplannen gerealiseerd. De lagerkeleder was initieel ontworpen als een heuse bewaartoren, van bijna drie keer zijn huidige hoogte. Om het oorspronkelijke ontwerp alle eer aan te doen worden bovenop de bestaande betonskelet 2 nieuwe bouwlagen toegevoegd, bekroond met een collectief panoramisch dakterras en zwembad op 20m hoogte.

BEELD07-BREW-binnenplein
BEELD08-BREW-gisterij-lagerkelder
BEELD12-BREW-lagerkelder-unitB51
BEELD25-BREW-lagerkelder-unitB51
BEELD17-BREW-lagerkelder-zwembad

GISTERIJ

BREW_isometrietekening-gisterij
BREW_inplantingsplan-gisterij

Deze art deco uitbreiding, hoofdzakelijk fungerend als gisterij, werd gerealiseerd in de jaren 30, en werd opgetrokken op het vroegere binnenplein en de gebouwen van de eind 19e eeuwse brouwerijvolumes en stallen. Sporen hiervan zijn nog steeds terug te vinden en zullen geïntegreerd worden in de nieuwe woonentiteiten. Iconisch voor de gisterij van weleer was de optopping met een immens koelschip om het pas gebrouwen biermengesel zo snel mogelijk te laten afkoelen alvorens het opgeslagen werd in de gistkamers. Het oorspronkelijke koelschip is niet langer aanwezig, maar zal herbouwd worden en plaatsen bieden aan één van de 5 loftentiteiten in het bestaande art deco volume, een bijzonder zuid georiënteerd bouwvolume op de grens van de parktuin met zicht op het naast gelegen stadspark en speelplein ‘De Vliet’.

BEELD09-BREW-collectieve_tuin
BEELD08-BREW-gisterij-lagerkelder
BEELD20-BREW-gisterij-inritC21
BEELD19-BREW-gisterij-unitC02
BEELD06-BREW-binnenplein
BEELD 11

MOUTERIJ

BREW_isometrietekening-mouterij
BREW_inplantingsplan-mouterij

Mouterij & brouwzaal: hier ligt de ziel van de oude brouwerssite, zijnde het kloppend hart waar het bier gecreëerd werd alvorens het in rust ging naar de gisterij en lagerkelders. Mooie volumes en hoge plafonds met een bijzondere zichtbaar blijvende betonstructuur die maximaal bewaard en herbestemd worden tot unieke ruimtelijke en volumineuze lofts met prachtig Scheldezicht.

BREW-mouterij-unitE21
BREW-mouterij-unitE31
BREW-mouterij-zwembad
BREW-mouterij-directeurswoning

DIRECTEURSWONING

BREW_isometrietekening-directeurswoning
BREW_inplantingsplan-directeurswoning

De einde 19e eeuwse brouwerswoning vormt het oudste zichtbare bouwvolume op de brouwerssite. Vandaar ook de lichte stijlbreuk met de overige bouwvolumes op de site, maar net daarom minstens even bijzonder. Het authentieke neoklassieke interieur zal maximaal bewaard worden, alsook de originele trappenhal die toegang zal geven tot zowel de woonentiteiten binnen het bestaande volume als het nieuwe uitbreidingsvolume. 6 woonentiteiten met zicht op Schelde.

BREW-mouterij-directeurswoning
BREW-siteoverzicht
BREW-binnenplein